Nincs engedélyezve a javascript.

Dr. Bencze Bálint

Fogorvos, gyógynövénykutató

Mikor kezdődött? Nem tudom. Talán egy hűvös téli reggelen. Vagy egy csöndes nyári estén… Vagy talán el sem kezdődött sosem, hanem már önmagában létezett bennem mikor megszülettem. Nem tudom már... Nem emlékszem, mikor és hogyan kezdődött.
herba_ismerjenmeg.jpg

Az én történetem

Arra viszont emlékszem, hogy a természet és a gyógynövények szeretete, ismerete már nagyon régóta foglalkoztatott. Gyermekkoromtól kezdve készítettem különböző teákat, főzeteket, amikben örömömet leltem. Sajnos nagyon gyakran volt torokgyulladásom, sokat voltam beteg gyermekként. Kéthavonta kaptam antibiotikum kúrákat éveken át. Több antibiotikumra allergiás lettem, egyes mellékhatásaik, például a bélproblémák fokozottan léptek fel nálam. Az antibiotikumok csak ideig-óráig oldották meg a problémámat, a patikákban kapható különféle „csodaszerek” pedig semmit sem értek. A külföldről, kerülőutakon és kapcsolatokon keresztül nehezen beszerzett gyógyszerek is csak átmeneti javulást hoztak.

Ezekben az időkben olvastam először olyan népi gargalizálószerekről, melyeket tisztán gyógynövényekből készítettek, és nem csak gyógyszerként, hanem megelőző jelleggel is használtak torokgyulladásra, szájfertőtlenítésre. Elkészítettem hát a saját öblögetőszeremet: azóta nincs torokproblémám…

Egyetemista koromban is megmaradt érdeklődésem a gyógynövények és természetes gyógymódok iránt. Az egyetemi kutatás is felkeltette az érdeklődésemet, és mivel fogorvosi fakultásra jártam, rögtön adódott az ötlet, hogy miért ne tesztelhetném hivatalos körülmények között a saját öblögetőszeremet, akár mint fogászati szájvizet? Szerencsére nyitott kapukra és jóindulatú mentorokra találtam, akik támogatták érdeklődésemet és irányítottak a kutatásban. Mivel immár egy szájvíz kitalálása és tesztelése volt a cél, ezért az eredeti recepten módosításokat végeztem. Ez egy igen hosszadalmas, máig tartó kutatómunkát jelent; régi, középkori receptekig nyúltam vissza, az évszázados tudást egyeztettem a mai orvoskutatási eredményekkel, és megalkottam többek között egy olyan szájvíz recepturáját, amire kutatói tevékenységem épült. (A régi kolostori gyógyászati és népgyógyászati kutatásaimról itt olvashatsz bővebben.)