Nincs engedélyezve a javascript.

A holisztikus megoldások hajnala – gyógyító szerzetesek a középkorban

A holisztikus megoldások hajnala – gyógyító szerzetesek a középkorban

A görög eredetű „holos” szóból származó holisztika jelentése teljesség, egész. Holisztikus megoldások alatt azt a fajta szemléletmódot értjük, mely az élő szervezetet komplex egységként kezeli. Működési zavarok akkor alakulnak ki, ha a testi-lelki- és szellemi egyensúly hármasában valamilyen zavar keletkezik.

A sötét középkor

A középkor kezdeti évszázadaiban a rendkívül rossz életkörülményeknek, a háborúknak és az ókori gyógyító ismeretek feledésbe merülésének köszönhetően a különféle betegségek az emberek mindennapjainak állandó részei voltak.

Nem létezett sem orvosképzés, sem intézményes keretek között folyó ápolás. A betegeken a pogány szokásokból táplálkozó helyi kuruzslók és varázslók próbáltak segíteni.


A holisztikus megoldások elhivatott képviselői: a szerzetesek

A holisztikus megoldások elhivatott képviselői: a szerzetesek

Ispotályokat alapítottak az állandó betegápoláshoz. A holisztikus szemlélet, azaz a test és lélek együttes gyógyítása alapvetés volt számukra, hiszen Istentől kapott hivatásuknak tekintették a betegek gyógyítását.

„A betegekről kell mindenekelőtt és mindenek fölött gondoskodni, és valóban mint Krisztusnak, úgy szolgáljatok nekik.”

… Mondja Szent Benedek regulája, az évszázadokig egyedülálló bencés rend szabályzata. Nem csoda, hogy rövid időn belül kiemelkedő gyógyító központok jöttek létre, ahol a leggazdagabb, legrangosabb személyektől a szegényekig, a lovagoktól a zarándokokig mindenki a kolostorok falai között kereste a gyógyulást.

A szerzetesek erős spirituális elhivatottságuk mellett felismerték, hogy a betegségeknek többnyire valamilyen természetes, közvetlen kiváltó oka is van. A gyógyulást mindenekelőtt Istentől remélték, de birtokába kerültek olyan ismereteknek, amelyekkel fel tudták gyorsítani a folyamatot.

Megfigyeléseik, kutató-rendszerező munkájuk és holisztikus szemléletük nagyban hozzájárult a modern orvostudomány megalapozásához. Gyógyfüveik, gyógykészítményeik és lelkületi szabályaik új szintre emelték a gyógyítás tudományát.

Évszázados tapasztalat továbbörökítve

Évszázados tapasztalat továbbörökítve

A kolostori füveskert, a hortus medicus, minden szerzetesközösség alapvető tartozéka a mai napig is. A gyógynövények használatát nemcsak az általuk még ismert és olvasott római és görög szerzőktől merítették, hanem ispotályaik révén gyógyító munkájuk évszázados tapasztalatát is felhasználták. Ha bevált egy különböző gyógynövényekből összeállított szer, akkor a receptet egyik gyógyító testvér adta át a másiknak akár évszázadokon keresztül. Szerencsés esetben nemcsak szóban, hanem latinul pergamenre

Ezeket a holisztikus feljegyzésekkel kísért gyógyító pergameneket a humanista mozgalmakban üldözték, elégették őket, mert a lelki gyógyulás fontosságát is hangsúlyozták. Sajnos nagyon kevés ilyen feljegyzés élte túl az évszázadok megpróbáltatásait.

Mi, a HerbaDei-nél hisszük, hogy ezek a feljegyzések a mai kor orvosainak is felbecsülhetetlen tudást kínálnak. Középkori elődeink, a holisztikus megoldások hű képviselőinek felfedezései a modern tudomány által hozzáadott értékekkel együtt adják az alapját a HerbaDei termékeinek. Megőrzik a két legfontosabb értéket, a spiritualitást és a természetességet.